Complete dwarslaesie

Een dwarslaesie wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen in het ruggenmerg. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Wanneer de zenuwen volledig beschadigd zijn wordt er gesproken van een complete dwarslaesie. De zenuwen zijn dan niet in staat om te herstellen of om hun functie terug te krijgen. Mensen met een complete dwarslaesie ervaren verlies van gevoel en functie in een deel van hun lichaam. Welke lichaamsdelen aangedaan zijn is afhankelijk van het niveau van de dwarslaesie. Dit bepaalt mede tegen welke problemen mensen met een dwarslaesie aanlopen. De verschillende oplossingen van de BerkelBike kunnen u helpen om het maximale uit uw lichaam te halen.

BerkelBike en complete dwarslaesie

De BerkelBike kunt u zowel met uw armen als uw benen aandrijven, op zo’n manier dat de armen de benen kunnen ondersteunen. Voor veel mensen met een complete dwarslaesie is dit echter onvoldoende om te kunnen fietsen. Daarom bieden wij verschillende opties aan om de zenuwen in de benen elektrisch te stimuleren. Op deze manier worden de benen gestimuleerd om een fietsbeweging te maken, zelfs wanneer zij zelf geen beweging kunnen maken. In het geval van een zeer lage laesie waarbij een slappe verlamming is ontstaan is het niet mogelijk om iemand te laten fietsen, maar ook dan bieden wij oplossingen aan om de beenspieren te stimuleren en gezondheidsvoordelen te behalen.

Gezondheidsvoordelen

De BerkelBike heeft laten zien dat hij kan ondersteunen in het revalidatieproces na een dwarslaesie, maar daarnaast zijn er nog vele andere positieve effecten. Zo verkleint de BerkelBike de kans op het ontwikkelen van decubitus (doorligplekken) en voorkomt het verlies van spierweefsel. Daarnaast heeft lichamelijke activiteit niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op de geest. Beweging geeft een goed en gezond gevoel gedurende de gehele dag.

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van de BerkelBike is dat de BerkelBike zowel de armen als de benen aanzet tot beweging. De beenspieren zijn de grootste spiergroepen in het menselijk lichaam. Deze spieren moeten getraind worden om fysiek optimaal fit te worden. De bloedcirculatie in het onderlichaam verbetert en dit zal helpen in het revalidatieproces na een dwarslaesie.

RISE of gecombineerd met FES

Functionele Elektrische Stimulatie (FES) is een innovatie op het gebied van spierstimulatie die volledig verlamde spieren weer kan laten bewegen. Gecombineerd met de BerkelBike, geeft het gebruikers de mogelijkheid om ondanks hun dwarslaesie te kunnen fietsen met hun benen. De meeste mensen met een spastische verlamming gebruiken de BerkelBike FES-Box. Voor mensen met een slappe verlamming kan de RISE stimulator gebruikt worden. De RISE stimulator kan niet gebruikt worden in combinatie met de BerkelBike, maar zorgt er wel voor dat uw spieren aangespannen worden. Hierdoor kunt u niet fietsen, maar profiteert u wel van de eerdergenoemde gezondheidsvoordelen op het gebied van spiermassa, bloedcirculatie en de huid.

Geschikte producten bij een complete dwarslaesie:

In het geval van een spastische verlamming wordt de BerkelBike vaak gecombineerd met FES en extra ondersteuning voor de voeten, benen en/of armen. U kunt contact met ons opnemen als u meer informatie wilt over de mogelijkheden in uw geval. Wanneer u wilt weten of het FES systeem of de RISE stimulator geschikt zijn in uw situatie, kunt u deze vragenlijst invullen.