POWERS LEGS, BODY & MIND

Complete dwarslaesie

Wat kan een BerkelBike betekenen bij een complete dwarslaesie?

Een complete dwarslaesie wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen in het ruggenmerg. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Wanneer de zenuwen volledig beschadigd zijn wordt er gesproken van een complete dwarslaesie. De zenuwen zijn niet in staat om te herstellen of om hun functie terug te krijgen. Mensen met een complete dwarslaesie ervaren verlies van gevoel en functie in een deel van hun lichaam.

Welke lichaamsdelen aangedaan zijn is afhankelijk van het niveau van de dwarslaesie. Dit bepaalt mede tegen welke problemen mensen met een dwarslaesie aanlopen. De verschillende oplossingen van de BerkelBike kunnen u helpen om het maximale uit uw lichaam te halen.

Hoe werkt een BerkelBike?

De BerkelBike kunt u zowel met uw armen als uw benen aandrijven, op zo’n manier dat de armen de benen kunnen ondersteunen. Voor veel mensen met een complete dwarslaesie is dit onvoldoende om te kunnen fietsen. Daarom bieden wij verschillende opties aan om de zenuwen in de benen elektrisch te stimuleren. Op deze manier worden de benen gestimuleerd om een fietsbeweging te maken, zelfs wanneer zij zelf geen beweging kunnen maken. In het geval van een zeer lage laesie waarbij een slappe verlamming is ontstaan is het niet mogelijk om iemand te laten fietsen, maar ook dan bieden wij oplossingen aan om de beenspieren te stimuleren en gezondheidsvoordelen te behalen.

De voordelen van een BerkelBike
 • Activeren van verlamde spieren
 • Makkelijk te vervoeren (in een auto)
 • Geschikt voor binnen- en buitengebruik (tot cervicaal 5)
 • Gecombineerde aandrijving van armen en benen
 • Verkrijgbaar in een model met een vast frame
 • Verkrijgbaar in een model om te koppelen aan uw eigen rolstoel
De meerwaarde van een BerkelBike
 • Minder kans op depressie
 • Een afname van het aantal spasmes
 • De toename van spiermassa en lenigheid
 • Een verbeterde stoelgang en doorbloeding
 • Thuis trainen en niet afhankelijk zijn van een fysiotherapeut
 • Een effectievere conditie- en krachttraining dan een handbike kan bieden
Johnny Beer Timms – Complete dwarslaesie (C4 / C5)

” In 2011 kreeg ik een trampolineongeluk door een mislukte achterwaartse salto. Het gevolg was een complete dwarslaesie, waardoor ik mijn armen en benen niet langer kon bewegen. Inmiddels kan ik een deel van mijn armen weer een klein beetje bewegen. Mijn handen werken niet meer en dit zorgt voor veel problemen.

Mijn interesse in het aansturen van spieren via elektrische stimulatie bracht me in contact met BerkelBike. Deze geweldige fiets met elektrische stimulatie laat me weer fietsen met de spieren in mijn armen en benen. Ik kan mijn benen dan wel niet bewegen, maar dit houdt me wel fit. Ik bouw zelfs nieuw spierweefsel op! Persoonlijk geloof ik dat fit blijven ontzettend belangrijk is voor dwarslaesie-patiënten.”

De volgende producten zijn geschikt bij een complete dwarslaesie:
Wat is functionele elektrische stimulatie?

Functionele Elektrische Stimulatie (FES) is een innovatie op het gebied van spierstimulatie die volledig verlamde spieren weer kan laten bewegen. Gecombineerd met de BerkelBike, geeft het gebruikers de mogelijkheid om ondanks hun dwarslaesie te kunnen fietsen met hun benen.

De meeste mensen met een spastische verlamming gebruiken de BerkelBike FES-Box. Voor mensen met een slappe verlamming kan de RISE stimulator gebruikt worden. De RISE stimulator kan niet gebruikt worden in combinatie met de BerkelBike, maar zorgt er wel voor dat uw spieren aangespannen worden. Hierdoor kunt u niet fietsen, maar profiteert u wel van de eerdergenoemde gezondheidsvoordelen op het gebied van spiermassa, bloedcirculatie en de huid.

Welke voordelen heeft een BerkelBike voor mijn gezondheid?

De BerkelBike heeft laten zien dat hij kan ondersteunen in het revalidatieproces na een dwarslaesie, maar daarnaast zijn er nog vele andere positieve effecten. Zo verkleint de BerkelBike de kans op het ontwikkelen van decubitus (doorligplekken) en voorkomt het verlies van spierweefsel. Daarnaast heeft lichamelijke activiteit niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op de geest. Beweging geeft een goed en gezond gevoel gedurende de gehele dag.

Een belangrijk gezondheidsvoordeel van de BerkelBike is dat de BerkelBike zowel de armen als de benen aanzet tot beweging. De beenspieren zijn de grootste spiergroepen in het menselijk lichaam. Deze spieren moeten getraind worden om fysiek optimaal fit te worden. De bloedcirculatie in het onderlichaam verbetert en dit zal helpen in het revalidatieproces na een dwarslaesie.

Wilt u weten hoe de BerkelBike kan bijdragen in uw situatie? Heeft u een vraag? Neem contact met ons op via dit contactformulier.

Plan een gratis proefrit
Reviews – Dwarslaesie
Inschrijven voor de nieuwsbrief

BerkelBike Blogs – Complete dwarsleasie