FIETSEN MET JE EIGEN SPIEREN, ONDANKS EEN (ZWARE) AANDOENING

FAQ – Een overzicht van de meest gestelde vragen

Op deze pagina vindt je een overzicht van de meest gestelde vragen van onze klanten. Heb je een andere vraag? Stel hem ons gerust.

Kan ik meer spasmen krijgen wanneer ik elektrische stimulatie gebruik?

De meeste mensen ervaren een afname van het aantal spasmen na het starten van de training met FES. De spasmen die aanwezig blijven worden vaak intenser ervaren omdat de spieren sterker zijn geworden door de training. Echter, door de grote verschillen tussen mensen is het lastig om vooraf een inschatting te maken over wat er met de frequentie en intensiteit van de spasmen zal gebeuren.

Kan ik de FES-box als losstaande stimulator gebruiken?

Ja, sommige gebruikers van ons functionele elektrische stimulatie systeem gebruiken dit als een losstaande stimulator. Een van onze gebruikers gebruikt zijn FES-box bijvoorbeeld om zijn buikspieren te trainen. Anderen gebruiken hem om verschillende spieren te trainen terwijl ze in bed liggen.

Ik heb een hoge dwarslaesie. Kan ik dan toch gaan fietsen?

Ja, afhankelijk van jouw situatie zal dat binnen, buiten of zelfs in bed zijn. We zijn inmiddels zover gevorderd en hebben zo veel verschillende systemen dat we voor praktisch iedereen een oplossing hebben.

Om uit te vinden wat in jouw specifieke situatie mogelijk is, neem dan contact op met een van onze experts.

Is het mogelijk om de benen te stimuleren in het geval van een incomplete dwarslaesie?

Ja, uit een Canadees onderzoek is juist gebleken dat mensen met een incomplete dwarslaesie er veel baat bij hadden. De University van Alberta heeft 7 mensen met een incomplete laesie, die nog beetje loopfunctie hadden, 3 maanden intensief laten fietsen. Zij gingen daardoor veel beter lopen. Om uit te vinden wat in jouw specifieke situatie mogelijk is, zou je contact met ons op kunnen nemen voor een individuele test.

Mijn been is geamputeerd. Is de BerkelBike ook geschikt voor mij?

Ja, de BerkelBike kan zeker ook gebruikt worden door iemand met een been amputatie. Een been is op zijn minst even sterk als twee armen. Vroeger had iemand met een (lage) been amputatie de keuze tussen een handbike of een ligfiets. Nu kun je met de BerkelBike de kracht van armen en benen combineren en zo je hele lichaam fit en in conditie houden en krijgen.

Zijn er kleinere versies van de BerkelBike en EasyLegs voor kinderen?

Tot op heden zijn er geen speciale uitvoeringen voor kinderen. De BerkelBike Pro is geschikt voor iedereen met een lengte vanaf 110 cm. De minimale lengte voor de BerkelBike Connect is afhankelijk van de rolstoel die gebruikt wordt.

Over het algemeen is er voor de BerkelBike Connect meer lengte nodig dan voor de BerkelBike Pro.

Het is goed om te weten dat de Pro versies van de BerkelBike en Easylegs gemakkelijk veranderd kunnen worden in een Connect-versie.Hiervoor is enkel de aanschaf van een koppelpunt naar de rolstoel nodig en zo kan de BerkelBike of EasyLegs meegroeien. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie.

Hoe kan ik een BerkelBike product aanschaffen?

Kijk op onze contactpagina voor een overzicht van onze dealers in Nederland en België. Wanneer er geen dealer in de buurt is kun je het gewenste product direct bij BerkelBike BV in Nederland uitproberen en kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk thuis bezorgd worden; waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie of een proefrit.

Met welke aandoeningen kan de BerkelBike gebruikt worden?

De BerkelBike werd ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Maar in de loop der jaren werd duidelijk dat mensen met vele verschillende aandoeningen ervan kunnen profiteren. Wij hebben in de laatste jaren een groot aantal reviews van klanten verzameld. De volgende aandoeningen komen het meeste voor bij gebruikers van de BerkelBike. Beroerte – Hersenverlamming – Multiple Sclerose – Dwarslaesie (SCI) – Aangeboren aandoening – Verworven hersenletsel – Amputatie

Kijk op onze contactpagina voor een overzicht van onze dealers in Nederland en België. Wanneer er geen dealer in de buurt is kun je het gewenste product direct bij BerkelBike BV in Nederland uitproberen en kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk thuis bezorgd worden; waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie of boek een gratis proefrit.

Kan ik mijn BerkelBike Pro of EasyLegs Pro vervoeren met een auto?

Ja, zowel de BerkelBike Pro als de EasyLegs Pro kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden zonder dat daar gereedschap voor nodig is. De BerkelBike is uitgerust met een groot aantal quick release verbindingen. Deze zorgen ervoor dat het makkelijk is om de fiets aan te passen en om de fiets compact te maken voor transport.

De quick release verbindingen laten het los koppelen van wielen en pedalen toe in minder dan 10 seconden, zonder het gebruik van ook maar één stuk gereedschap! Ze zorgen er ook voor dat de fiets erg compact getransporteerd kan worden. Je hebt dus geen speciale auto nodig om je BerkelBike of EasyLegs te vervoeren, hij past in elke auto!

Bovendien is de BerkelBike gemaakt van Lightweight Racecycle Aluminium 7005 T6. Dankzij dit materiaal is het gewicht van de BerkelBike is erg laag, waardoor hij makkelijk mee te nemen is in de auto.

Kan ik de BerkelBike met elektrische stimulatie zonder hulp van anderen gebruiken?

Bijna alle mensen met volledige armfunctie kunnen hun BerkelBike met FES-Box zonder hulp van anderen gebruiken.

Kan ik ergens een tegemoetkoming krijgen?

Ja, er zijn diverse mogelijkheden voor vergoedingen. Hieronder staan er enkele genoemd.

 • Belastingdienst: Als jij of je kind (max. 26 jaar) een handicap heeft en je koopt een BerkelBike, EasyLegs of Rise stimulator en de gemeente betaalt niet mee, dan krijg je van de belastingdienst een deel van je aankoopbedrag weer terug via de regeling  Aftrek zorgkosten . Hoeveel dat precies is hangt van je persoonlijke situatie af.

De aftrek wordt geregeld via de inkomstenbelasting. Om te zorgen dat mensen met een lager inkomen en ouderen hier net zoveel van kunnen profiteren als mensen met een hoog inkomen zijn er twee extra regelingen. Dit heet Verhoging specifieke zorgkosten.

1 Als het inkomen van jezelf en je partner samen minder is dan  € 34.027  mag je het af te trekken bedrag met 40% verhogen.

2 Heb je ook de AOW leeftijd al bereikt dan mag je zelfs 113% verhogen.

Door deze verhogingen kan het zijn dat je meer mag aftrekken dan dat je belasting betaalt. De belastingdienst heeft ook daar een regeling voor hebben gemaakt. Dat heet Tegemoetkoming specifieke zorgkosten.

Het is best een ingewikkeld verhaal. Daarom heeft de belastingdienst ook twee voorbeelden op hun website gezet. Een voorbeeld van Aftrek zorgkosten en een voorbeeld van Tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Het komt er op neer dat mensen met een lager inkomen een bedrag terugkrijgen van de belastingdienst. Als je een hoger inkomen hebt wordt de drempel ook hoger. Stel je koopt een BerkelBike van €5.000 en je hebt helemaal geen andere aftrekbare zorgkosten dan heb je pas bij een gezamelijjk inkomen van  €115.000 zo’n hoge drempel dat je niets mag aftrekken.

Deze tekst is zonder garantie. Maar mocht je een van bovenstaande producten kopen en je krijgt een afwijzing dan horen wij dat graag. We hebben in het verleden klanten kunnen helpen bij een afwijzing door de inspecteur. Positieve ervaringen horen wij ook graag.

Soms is het gunstiger om de aftrek over een aantal jaren te spreiden. Aftrek verlaagt het belastbaar inkomen dit kan gunstig zijn voor het krijgen van bijvoorbeeld huurtoeslag.

  • Verzekeringsmaatschappij: In het geval de handicap is ontstaan bij een ongeval met schuld van derden (verhaalschade). Argumenten kunnen zijn vervoer, sport, gezondheid.
  • Gemeente: Wet Maatschappelijke Ondersteuning (W.M.O.): Je kunt een aanvraag indienen op grond van de zorgplicht vervoer (Vervoersvoorziening). Gebruik vervoersargumenten en niet alleen gezondheidsvoordelen.
  • Gemeente: W.M.O.: Je kunt een aanvraag indienen op grond van een sportvoorziening.
  • Bedrijfsvereniging: Indien je met deze fiets naar je werk of school wilt gaan, kun je een aanvraag indienen op grond van de arbeidstoeleiding.
  • Fondsen: Hieronder kunnen landelijke, plaatselijke en bedrijfsfondsen vallen.
  • Zorgverzekeringsmaatschappij: Tot nu toe heeft een zorgverzekeraar alleen in uitzonderlijke gevallen bijgedragen.

Door lid te worden van de ANGO kun je ook deskundig advies krijgen bij het indienen van aanvragen. Ook MEE kan je daarbij helpen. Bij een eventuele afwijzing van een aanvraag, kan het Juridisch Steunpunt je adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Heb je een andere vraag? Stel hem ons gerust!