POWERS LEGS, BODY & MIND

FAQ – Een overzicht van de meest gestelde vragen

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen van onze klanten. Heeft u een andere vraag? Stel hem ons gerust.

Kan ik meer spasmen krijgen wanneer ik FES gebruik?

De meeste mensen ervaren een afname van spasmen na het starten van de training met FES. De spasmen die aanwezig blijven worden vaak intenser ervaren omdat de spieren sterker zijn geworden door de training. Echter, door de grote verschillen tussen mensen blijft het lastig om vooraf inschattingen te maken over wat er met de frequentie en intensiteit van de spasmen zal gebeuren.

Kan ik de FES-box als losstaande stimulator gebruiken?

Ja, sommige gebruikers van ons functionele elektrische stimulatie systeem gebruiken dit als een losstaande stimulator. Een van onze gebruikers gebruikt zijn FES-box bijvoorbeeld om zijn buikspieren te trainen. Anderen gebruiken hem om verschillende spieren te trainen terwijl ze in bed liggen.

Ik heb een hoge dwarslaesie. Kan ik dan toch de BerkelBike gebruiken?

Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Over het algemeen kan men zeggen dat u, als u een volledige laesie op de hoogte van C5 of lager hebt, de arm crank normaal zou moeten kunnen gebruiken. Als uw laesie echter boven C5 ligt, dan zijn er verschillende mogelijkheden, om uw armen bij de beweging mee te betrekken.

Heel veel functies van de bike kunt u controleren met uw kin en hoofd. Om uit te vinden, wat in uw speciale situatie mogelijk is, zou u met ons contact op moeten nemen en u individueel laten testen. Een andere optie voor mensen zonder handfunctie is de EasyLegs met elektrische trapondersteuning. De EasyLegs kan ook met onze FES box worden voorzien, dan is het makkelijker voor u, alleen het stuur te controleren ipv de crank.

In het geval van een onvolledige SCI zou u een proefrit moeten maken om te bepalen of de BerkelBike voor u geschikt is.

Is het mogelijk om de benen te stimuleren in het geval van een incomplete dwarslaesie?

Ja, de stimulatie kan ingesteld worden voor iedere afzonderlijke spiergroep. Wanneer een van uw benen meer gevoel heeft is het mogelijk om dit been zwakker te stimuleren of de stimulatie uit te schakelen.

Mijn been is geamputeerd. Is de BerkelBike ook geschikt voor mij?

Ja, de BerkelBike kan zeker ook gebruikt worden door iemand met een been amputatie. Een been is op zijn minst even sterk als twee armen. Eerder had iemand met een (lage) been amputatie de keuze tussen een handbike of een ligfiets. Met de BerkelBike kan je de kracht van armen en benen combineren.

Zijn er kleinere versies van de BerkelBike en EasyLegs voor kinderen?

Tot op heden zijn er geen speciale maten voor kinderen. De BerkelBike Pro is geschikt voor iedereen met een lengte groter dan 110 cm. De minimale lengte om de BerkelBike Connect te kunnen gebruik is afhankelijk van de rolstoel die gebruikt wordt.

Over het algemeen is er voor de BerkelBike Connect een grotere lengte nodig dan voor de BerkelBike Pro.

Het is goed om te weten dat de Pro versie van de BerkelBike en Easylegs later gemakkelijk veranderd kan worden in een BerkelBike Connect, hiervoor hoeft u alleen een koppelstuk voor de roelstoel aan te schaffen. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden in uw situatie.

Hoe kan ik een BerkelBike product aanschaffen?

Kijk op onze contactpagina voor een overzicht van onze dealers wereldwijd. Wanneer er geen dealer in de buurt is kunt u het gewenste product direct bij BerkelBike BV in Nederland kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk tot uw door bezorgd worden, waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kijk op onze contactpagina voor een overzicht van onze dealers wereldwijd. Wanneer er geen dealer in de buurt is kunt u het gewenste product direct bij BerkelBike BV in Nederland kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk tot uw door bezorgd worden, waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat kan de BerkelBike voor mijn aandoening doen?

De Berkelbike werd ontwikkeld voor mensen miet dwarslaesie (SCI). Maar in de loop der jaren werd het duidelijk dat mensen met vele verschillende aandoeningen ervan kunnen profiteren. Wij hebben in de laatste jaren een groot aantal klanten reviews vergaderd. De volgende aandoeningen zijn de meest voorkomende bij gebruikers van de BerkelBike. Beroerte – Hersenverlamming – Multiple Sclerose – Dwarslaesie (SCI) – Aangeboren aandoening – Verworven hersenletsel – Amputatie

Kijk op onze contactpagina voor een overzicht van onze dealers wereldwijd. Wanneer er geen dealer in de buurt is kunt u het gewenste product direct bij BerkelBike BV in Nederland kopen. De meeste producten kunnen gemakkelijk tot uw door bezorgd worden, waar ook ter wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik mijn BerkelBike Pro of EasyLegs Pro vervoeren met een auto?

Ja, zowel de BerkelBike Pro als de EasyLegs Pro kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden zonder dat daar gereedschap voor nodig is.

Om de delen uit elkaar te halen moet u alleen een knop indrukken. De batterij van de elektrische trapondersteuning kan eventueel ook losgehaald worden. De fiets is gemaakt van licht materiaal (T6 hitte-behandeld aluminium 7005), dat ook gebruikt wordt voor racefietsen.

Kan ik de BerkelBike met FES zonder hulp van anderen gebruiken?

Bijna alle mensen met volledige armfunctie kunnen hun BerkelBike met FES-Box zonder hulp van anderen gebruiken.

Kan ik ergens een tegemoetkoming krijgen?

Ja, er zijn diverse mogelijkheden voor vergoedingen. Hieronder staan er enkele genoemd.

 • Belastingdienst: Als u of uw kind (max 26 jaar) een handicap heeft en u koopt een BerkelBike, Handbike, EasyLegs of Rise stimulator in 2016 en de gemeente betaalt niet mee, dan krijgt u van de belastingdienst een deel van uw aankoopbedrag weer terug via de regeling  Aftrek zorgkosten . Hoeveel dat precies is hangt van uw persoonlijke situatie af.

De aftrek wordt geregeld via de inkomstenbelasting. Om te zorgen dat mensen met een lager inkomen en oudere hier net zoveel van kunnen profiteren dan mensen met een hoog inkomen zijn er twee extra regelingen. Dit heet Verhoging specifieke zorgkosten.

1 Als het inkomen van u en uw partner samen minder is dan  € 34.027  mag u het af te trekken bedrag met 40% verhogen.

2 Heeft u ook de AOW leeftijd al bereikt dan mag u zelfs 113% verhogen.

Door deze verhogingen kan het heel goed zijn dat u meer mag aftrekken dan dat u belasting betaalt. De belastingdienst is zo aardig dat ze ook daar een regeling voor hebben gemaakt. Dat heet Tegemoetkoming specifieke zorgkosten.

Het is best een ingewikkeld verhaal. Daarom heeft de belastingdienst ook twee voorbeelden op hun website gezet. Een voorbeeld van Aftrek zorgkosten en een voorbeeld van Tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Het komt er op neer dat door al deze regelingen u altijd een leuk bedrag terug krijgt van de belastingdienst. Tenzij u een heel hoog inkomen heeft. Dan wordt de drempel hoger. Stel u koopt een BerkelBike van €5.000 en u heeft helemaal geen andere aftrekbare zorgkosten dan heeft u pas bij een gezamelijjk inkomen van  €115.000 zo’n hoge drempel dat u niets mag aftrekken.

Deze tekst is zonder garantie. Echter mocht u een van bovenstaande producten van ons kopen en u krijgt een afwijzing dan horen wij dat graag. We hebben in het verleden onze klanten kunnen helpen bij een afwijzing door de inspecteur. Positieve ervaringen horen wij ook graag van u.

Soms is het gunstiger om de aftrek over een aantal jaren te spreiden. Aftrek verlaagt het belastbaar inkomen dit kan gunstig zijn voor het krijgen van bijvoorbeeld huurtoeslag.

  • Verzekeringsmaatschappij: In het geval uw handicap is ontstaan bij een ongeval met schuld van derden (verhaalschade). Argumenten kunnen zijn vervoer, sport, gezondheid.
  • Gemeente: Wet Maatschappelijke Ondersteuning (W.M.O.): U kunt een aanvraag indienen op grond van de zorgplicht vervoer (Vervoersvoorziening). Gebruik vervoersargumenten en niet alleen gezondheidsvoordelen.
  • Gemeente: W.M.O.: U kunt een aanvraag indienen op grond van een sportvoorziening.
  • Bedrijfsvereniging: Indien U met deze fiets naar uw werk of school wilt gaan, kunt U een aanvraag indienen op grond van de arbeidstoeleiding.
  • Fondsen: Hieronder kunnen landelijke, plaatselijke en bedrijfsfondsen vallen.
  • Zorgverzekeringsmaatschappij: Tot nu toe heeft een zorgverzekeraar alleen in uitzonderlijke gevallen bijgedragen.

Door lid te worden van de ANGO kunt u ook deskundig advies krijgen bij het indienen van aanvragen. Ook MEE kan u daarbij helpen. Bij een eventuele afwijzing van een aanvraag, kan het Juridisch Steunpunt u adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Heb je een andere vraag? Stel hem ons gerust!