POWERS LEGS, BODY & MIND

Incomplete dwarslaesie

Wat kan een BerkelBike betekenen bij een incomplete dwarslaesie?

Een dwarslaesie wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen in het ruggenmerg. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. In gevallen waarbij de zenuwen voor een deel beschadigd zijn wordt gesproken van een incomplete dwarslaesie. Een dwarslaesie leidt tot het verzwakken van spieren en het vertragen van de bloedcirculatie in de onderste lichaamshelft, waardoor verschillende gezondheidsproblemen kunnen optreden. Trainen van de benen levert een positieve bijdragen aan het revalidatieproces na een dwarslaesie. De BerkelBike maakt het mogelijk om ondanks een dwarslaesie op een dagelijkse basis actief en plezierig de benen te trainen.

Hoe werkt een BerkelBike?

De BerkelBike was oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een dwarslaesie te helpen met een meer complete en actieve training.

Mensen met een incomplete dwarslaesie hebben een afgenomen kracht in de benen. Hierdoor hebben zij vaak onvoldoende kracht om op een normale fiets te fietsen.

Het grote voordeel van de BerkelBike is dat de benen tijdens het fietsen ondersteund worden door de kracht en coördinatie van de armen. Hierdoor kunt u toch gebruik maken van de kracht die u in uw benen heeft. Met intensieve training kan het zelfs lukken om wat functie in de benen terug te krijgen.

De voordelen van een BerkelBike
  • Makkelijk te vervoeren (in een auto)
  • Geschikt voor binnen- en buitengebruik
  • Gecombineerde aandrijving van armen en benen
  • Verkrijgbaar in een model met een vast frame
  • Verkrijgbaar in een model om te koppelen aan uw eigen rolstoel
De meerwaarde van een BerkelBike
  • De toename van spiermassa
  • De toename van lenigheid
  • Een afname van het aantal spasmes
  • Een verbeterde doorbloeding en stoelgang
  • Een effectievere conditie- en krachttraining dan een handbike kan bieden
De volgende producten zijn geschikt bij een incomplete dwarslaesie:
Monique van Gemerden – Incomplete dwarslaesie

“Mijn favoriete BerkelBike moment speelde zich nog maar kortgeleden af toen we door het centrum van Rotterdam fietsten. Het stelt me gerust dat ik niet meer bang hoef te zijn om af te stappen. Door mijn Cauda Equina Syndroom (CES) heb ik maar een beperkt gevoel in mijn benen waardoor ik snel mijn evenwicht verlies.

Mijn langste rit was 42 kilometer, helemaal van Hoek van Holland naar Scheveningen. Ik hoop dat BerkelBike nog lang blijft bestaan en nieuwe producten blijft ontwikkelen, zodat ik plezier kan blijven hebben van het fietsen!”

Ontdek meer verhalen van BerkelBike-gebruikers
Wat is functionele elektrische stimulatie?

Wanneer u een verminderd gevoel in uw benen heeft door uw dwarslaesie kan de BerkelBike uitgerust worden met functionele elektrische stimulatie. Dit houdt in dat elektrische impulsen via elektroden naar de zenuwuiteinden in de benen gestuurd worden. Deze impulsen zorgen ervoor dat de spieren samentrekken. Het systeem is zo geconfigureerd dat de spieren een fietsbeweging maken.

Welke voordelen heeft een BerkelBike voor mijn gezondheid?

De BerkelBike heeft laten zien dat hij kan ondersteunen in het revalidatieproces na een dwarslaesie, maar daarnaast zijn er nog vele andere positieve effecten. Zo verkleint de BerkelBike de kans op het ontwikkelen van decubitus (doorligplekken) en voorkomt het verlies van spierweefsel. Daarnaast heeft lichamelijke activiteit niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op de geest. Beweging geeft een goed en gezond gevoel gedurende de gehele dag.

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van de BerkelBike is dat de BerkelBike zowel de armen als de benen aanzet tot beweging. De beenspieren zijn de grootste spiergroepen in het menselijk lichaam. Deze spieren moeten getraind worden om fysiek optimaal fit te worden. De bloedcirculatie in het onderlichaam verbetert en dit zal helpen in het revalidatieproces na een dwarslaesie.

Het niveau van de incomplete dwarslaesie bepaalt de functie en beperkingen van uw lichaam. Wij bieden verschillende accessoires aan die u de ondersteuning geven die nodig is om te kunnen fietsen, zelfs aan mensen met een hoge incomplete dwarslaesie, vaak wordt dit gecombineerd met functionele elektrische stimulatie (FES).

Wilt u weten hoe de BerkelBike kan bijdragen in uw situatie? Heeft u een vraag? Neem contact met ons op via dit contactformulier.

Plan een gratis proefrit
Reviews – Dwarslaesie
Inschrijven voor de nieuwsbrief

BerkelBike Blogs – Incomplete dwarslaesie