Er wordt veel gezegd en geschreven over een dwarslaesie. Sommige dingen kloppen als een bus. Andere verhalen kunnen beter worden afgedaan als indianenverhalen. Wij hebben de meest interessante feiten en wetenswaardigheden over dwarslaesies op een rij gezet in deze top 17. Zit jij er klaar voor? We gaan direct van start.
17. Een dwarslaesie werd gezien als een niet-behandelbare ziekte
Rond 1700 voor Christus werd voor het eerst geschreven over de behandeling van een persoon met een dwarslaesie. Een Egyptische rol van perkament beschreef twee gevallen van een dwarslaesie, welke werden aangemerkt als ‘een ziekte die niet behandeld kan worden’.
16. Het leren begrijpen van een dwarslaesie
Een Belgische leraar en psychiater met de naam Vesalius heeft rond 1543 veel betekend voor het leren begrijpen van het fenomeen dwarslaesie. Hij omschreef voor het eerst het probleem en illustreerde de symptomen. Vesalius was tevens de eerste persoon die de bekende termen cervicaal, thoracaal, lumbaal en sacraal beschreef.
15. Lage levensverwachting door het oplopen van een dwarslaesie
Voor de Tweede Wereldoorlog was de hoeveelheid doden door het toedoen van een dwarslaesie enorm. Je mocht in die tijd van geluk spreken als je nog een deel van je leven in een rolstoel mee kon maken. Veel mensen gingen vlak na het oplopen van hun laesie dood. Vooruitgang op medisch gebied en revalidatiemogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment veel minder mensen sterven. Wil je meer weten over de actuele gemiddelde levensverwachting? Klik hier.
14. Het doorsnijden van de ruggengraat is een zeldzaamheid
Er zijn maar weinig mensen, waarbij de ruggengraat volledig is doorgesneden. Dwarslaesies worden meestal veroorzaakt door het kneuzen en in elkaar drukken van de ruggengraat. Dit blijkt genoeg schade aan te richten om tijdelijk of voorgoed verlamd te raken.
13. 85% van de dwarslaesie-patiënten die een dag overleven, leven 10 jaar later nog.
Volgens het Medicinale College van Wisconsin leven 85% van de mensen, die een dag na het oplopen van hun dwarslaesie nog leefden, 10 jaar later nog steeds. De grootste doodoorzaak lijkt een longontsteking te zijn, vlak gevolgd door een hartaanval. Wil je meer weten over de actuele gemiddelde levensverwachting? Klik hier.
12. De benen van dwarslaesie-patiënten kunnen nog bewegen
De meeste mensen denken dat bij een verlamming de spieren in de benen volledig bevriezen en nooit meer actief kunnen worden. Dat is echter niet waar. Verlamde benen bewegen en schudden soms enorm, bijvoorbeeld bij onwaarneembare pijn of als je nodig naar het toilet moet. Dit noemt men spasmen.
11. Mensen met een dwarslaesie kunnen plassen via hun navel
Er wordt vaak gedacht dat dwarslaesie-patiënten enkel via een urinezak kunnen plassen. Dit is echter niet waar. Een groot geheim is dat een operatie het mogelijk kan maken om te plassen via de navel.
Er wordt een gaatje gemaakt in de navel, waar vervolgens de urinebuis naartoe wordt geleid. Je steekt er vervolgens een katheter in met een afvoerslang… en plassen maar!
Deze operatie is uitgevonden voor dokter Mitrofanoff.
10. Mensen met een dwarslaesie kunnen niet of amper hoesten
Een klein kuchje is mogelijk, maar veel meer dan dat zal het niet worden. De reden hiervoor is dat dwarslaesies niet alleen de werking van de armen en benen beïnvloeden. Ze tasten ook de borstspieren aan. Alles onder de leasie raakt verlamd.
Dit is de reden dat long- en ademhalingsproblemen de grootste doodoorzaak zijn onder mensen met een dwarslaesie. Hoesten is belangrijk om bacillen uit de longen te verwijderen. Gelukkig bestaan er wel speciale hoesttechnieken en apparaten om het hoesten tot stand te brengen.
Inschrijven nieuwsbrief
9. Mensen met een dwarslaesie hebben minder lichaamsbeharing
Onderzoekers hebben ontdekt dat haar het beste groeit als er feedback over het groeiproces naar het brein wordt teruggestuurd. Ze weten niet precies wat de reden is, maar mensen met een dwarslaesie lijken minder vaak hun ongewenste haartjes te hoeven scheren of harsen. Zoals Cruijff zou zeggen; elk nadeel heeft zijn voordeel.
8. Voor 1940 was de levensverwachting na een dwarslaesie slechts twee jaar
Er is nog steeds geen oplossing of genezing voor dwarslaesies, maar het lukt ons wel een stuk beter om het leven langer vol te houden na het oplopen ervan. De meeste mensen gingen voor 1940 dood na het oplopen van een laesie. Dit kwam door het oplopen van infecties aan de huid, het bloed of de blaas.
Later werd dit probleem door nieuwe medische mogelijkheden deels de kop in gedrukt en konden mensen, na het oplopen van een laesie, langer blijven leven. Wil je meer weten over de actuele gemiddelde levensverwachting? Klik hier.
7. 82% van de mensen (wereldwijd) met dwarslaesie is een man
Als we kijken naar alle dwarslaesie-gevallen op deze planeet is 82% man. Men neemt aan dat de reden hiervoor is dat mannen grotere risico’s nemen dan vrouwen. Motorongelukken, sportongelukken, vallen van grote hoogtes; mannen lijken vaker in dit soort benarde situaties verzeild te raken dan vrouwen. Raar, maar waar.
Onze Producten
6. Mensen met een dwarslaesie kunnen niet zweten onder hun leasie
De ruggengraat helpt het lichaam voelen en bewegen, maar het vertelt je zweetklieren ook wanneer ze actief moeten worden. Mensen met een dwarslaesie moeten goed opletten dat ze hun lichaam van buitenaf koel houden als het warmer wordt buiten, omdat hun lichaam dit onder de leasie niet meer zelfstandig regelt. Koud water sprenkelen over de huid werkt prima en dit wordt dan ook veel gebruikt.
5. De ruggengraat werkt onafhankelijk van het brein
De ruggengraat neemt niet enkel commando’s aan van de hersenen, maar kan ook zelf signalen versturen naar de spieren op eigen initiatief. Dat weten niet veel mensen!
4. De ruggengraat is ontzettend dun
Als je denkt aan de ruggengraat, stel je jezelf vast een enorme dikke stengel voor. Niet gek als je bedenkt dat het één van de meest belangrijke onderdelen van het lichaam is. Niets blijkt minder waar, want de ruggengraat is maar 1 tot 1,5 centimeter breed!
3. Het verschil tussen een complete en incomplete dwarslaesie
Normaal gesproken wordt een compleet verlies van gevoel en beweging een complete dwarslaesie genoemd. Een incomplete dwarslaesie wil zeggen dat er slechts een gedeeltelijk verlies van gevoel en beweging optreed. Dat wil niet zeggen dat een complete laesie betekend dat de ruggengraad doorgesneden is. Beide vormen kennen verschillende gradaties en hoogtes.
2. 52% van de dwarslaesie is een lage dwarslaesie. 48% een hoge dwarslaesie.
Een hoge laesie is veroorzaakt door een probleem met een wervel hoog (cervicaal / nek) in de ruggengraat. Vaak kunnen mensen met een hoge laesie hun armen en/of handen niet of slecht bewegen en zijn ze voor het grootste gedeelte verlamd.Een lage laesie is veroorzaakt door een probleem met een wervel lager in de ruggengraat. Mensen met een lage laesie kunnen vaak hun armen en handen zonder problemen gebruiken. Hierdoor zijn ze veel zelfstandiger, mobieler en zelf-redzamer dan mensen met een hoge laesie.
1. Functionele elektrische stimulatie kan spieren bij een dwarslaesie activeren
Functionele Elektrische Stimulatie, kortweg FES, kan de spieren van mensen met een dwarslaesie activeren via elektrische signalen. Op deze manier kunnen de spieren weer gebruikt worden om te fietsen en in conditie te blijven. Dit zorgt ervoor dat er dwarslaesie-patiënten minder complicaties als infecties en doorligwonden oplopen. In de toekomst is het wellicht mogelijk mensen te laten lopen via elektrische stimulatie.
Meer weten over functionele elektrische stimulatie en fietsen bij een dwarslaesie? Bekijk onze website! BerkelBike heeft unieke fietsen ontwikkeld voor mensen een dwarslaesie, waarbij – met zowel de armen als de benen – op eigen kracht gefietst kan worden. Waar wacht je nog op? Boek vandaag nog een gratis proefrit bij ons.
Bronnen: MentalFloss – Spine Universe – Shield Healthcare – Spinal Cord Injury Zone
Comments are closed.