De diagnose van MS
Mijn naam is Roy, ik ben geboren in 1951. In maart 2005, toen ik 54 was, kreeg ik – tot mijn grote verbazing – de diagnose van Multiple Sclerose. Wat me het meeste stoorde aan mijn MS was dat ik steeds minder goed kon lopen.
Tegen 2012, ik kon nog wel een beetje lopen met een wandelstok, spendeerde ik het grootste deel van mijn tijd binnenshuis. Ik bereidde me al voor op een rolstoel en de hellingen en liften die erbij horen.
Ik wachtte zo lang als ik kon, maar moest uiteindelijk toch de realiteit onder ogen zien. Ik ging met vervroegd pensioen, vanwege van mijn handicap. Autorijden kan ook niet meer.
Beweging en training
Ik had me er al bij neer gelegd dat ik de rest van mijn leven in een rolstoel zou door brengen, maar toen kwam ik, bijna per toeval, de BerkelBike tegen. De frustratie die ik voelde omwille van mijn zwakke linkerbeen en mijn waardeloze rechterbeen zorgde ervoor dat ik nogmaals over de mogelijkheden van een ligfiets ging nadenken – ik dacht dat het de enige manier was om mijn benen sterker te maken.
Door enkele spijtige incidenten waar ik mijn evenwicht verloor en te weinig controle had over mijn spieren, raakte ik ervan overtuigd dat ik ermee moest stoppen. Ik ging toen elke dag wandelen om in beweging te blijven tot ook mijn mogelijkheid om te wandelen zo erg achteruitging dat ik ontmoedigd raakte – als je zelfs geen 50 meter meer kunt stappen (zelfs met behulp van een wandelstok), is het moeilijk om die zielige pogingen als training te zien.
Ik heb ook andere manieren geprobeerd om mijn benen in beweging te houden – zwemmen, een loopband, gewichtheffen – maar die bleken allemaal onmogelijk voor mij. Al snel dacht ik erover na om een ligfiets te kopen, maar dat deed ik niet omdat ik dacht dat mijn benen te zwak waren.
Mijn vrouw was bang dat ik ergens naartoe zou fietsen maar dat ik niet meer terug zou kunnen keren omdat mijn benen het zouden opgeven.
De BerkelBike
Tot voor kort dacht ik dat ik een leven in een rolstoel onder ogen moest zien. Maar dan, bij toeval, ontdekte ik begin juli 2012 de BerkelBike. De frustratie die ik voelde omwille van mijn zwak linkerbeen en mijn waardeloos rechterbeen zorgde ervoor dat ik nogmaals over de mogelijkheden van een ligfiets ging nadenken – ik dacht dat het de enige manier was om mijn benen sterker te maken.
We gingen nogmaals naar de winkel voor een laatste testrit. Ik was erg sceptisch en dacht dat mijn benen het niet zouden aankunnen om met een driewieler te fietsen. Mijn vrouw was nog altijd ongerust dat zelfs als ik zou kunnen fietsen, ik zou stranden, omdat mijn benen het zouden opgeven.
Maar toen we bij de fietswinkel aankwamen (die zich specialiseert in aangepaste fietsen voor mensen met een handicap), ontdekte ik dat ik eindelijk geluk had. Het bleek namelijk dat de winkel twee weken voor ons bezoek hun eerste twee BerkelBikes had ontvangen. Ik maakte een proefrit en was onmiddellijk verslaafd.
Ledematen trainen
Door de beste kenmerken van een ligfiets en een handfiets te combineren, laat de BerkelBike de fietser toe om arm- en beenkracht te combineren. Evenwichtsproblemen zijn verleden tijd dankzij de positie van de drie wielen. Ik ondervond al snel dat, met mijn voeten stevig vastgemaakt aan de pedalen, mijn sterkere linkerbeen samen met mijn armkracht voldoende was om de fiets voort te bewegen.
Verrassend genoeg kan ook mijn zwak rechterbeen bijdragen aan de beweging – ik ben in staat om een neerwaartse beweging te maken die krachtig genoeg is, met wat ik dacht dat een waardeloos aanhangsel was. Nu alle ledematen kracht leveren is vermoeidheid verleden tijd. Ik kan mijn benen laten rusten als dat nodig is en enkel armkracht gebruiken.
De terugkeer van de vrijheid
De angst van mijn vrouw is er niet meer – ik heb mijn vrijheid terug! Elke rit put me uit omdat ik mezelf steeds meer uitdaag en dat is goed, eindelijk een echte training! De ultieme beloning is dat ik dankzij deze training weer beter kan lopen.
Zeggen dat ik een “fan” ben van mijn BerkelBike zou een understatement zijn – ik hou ervan! Hij heeft me de vrijheid gegeven om weer van de buitenlucht te genieten. Als ik hem gebruik voel ik me vrij, mobiel en zelfvoorzienend. Allemaal belangrijke dingen die de MS me had afgenomen. Met veel zelfvertrouwen kan ik de BerkelBike aan iedereen aanbevelen, net zoals mijn vrouw en neuroloog.