FIETSEN MET JE EIGEN SPIEREN, ONDANKS EEN (ZWARE) AANDOENING

Paul de Jagher

Paul de Jagher – Post-trombotisch syndroom

Mijn naam is Paul de Jagher, ik ben 38 jaar. In 2004 had ik een trombose in mijn rechterbeen, met het post-trombotisch syndroom tot gevolg.

Daardoor kan ik niet fietsen op een normale fiets, na een paar honderd meter doet mijn rechterbeen teveel pijn en is het vermoeid waarna ik nauwelijks meer vooruitkom. Voor de trombose kon ik in een halve dag van Rotterdam naar Amsterdam fietsen.

De BerkelBike leren kennen

Een elektrische fiets biedt mij alleen uitkomst op korte afstanden. Allereerst dacht ik aan een gewone handfiets, maar een belangrijk nadeel is dat de benen omlaag zijn gepositioneerd op de rolstoel, wat niet goed is voor de doorbloeding in mijn rechterbeen.

Vervolgens dacht ik aan een ligfiets, welke als een handfiets wordt bediend. Mijn benen zaten dan wel op dezelfde hoogte als het zitvlak, maar kwamen nog steeds niet in beweging.

Op de Support Beurs in Utrecht (2010) kon ik de BerkelBike uitproberen die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor dwarslaesiepatiënten. De proefrit beviel me erg en ik maakte een afspraak voor een testrit waar ik een langere afstand kon afleggen.

De beslissing nemen

Ik koos uiteindelijk voor de BerkelBike Connect omdat ik die kan koppelen aan mijn rolstoel. Ondertussen heb ik al vele kilometers gefietst en heb ik de fiets zelfs meegenomen op vakanties (soms zelfs met het vliegtuig) naar Dublin, Belfast en Berlijn.

Tijdens het transport verpak ik de kwetsbare delen in bubbeltjes plastic en gaat het geheel in een slaapzak. Op de luchthaven is men altijd erg voorzichtig met mijn “slaapzak”.

Fietsen met armen en benen

Ik heb gemerkt dat ik de fiets voornamelijk met de armen voortbeweeg maar dat mijn benen toch actief meebewegen op een geringere kracht. Na langere, zwaardere tochten of heuvels kan mijn rechterbeen moeilijk gaan doen waardoor ik dan even stop.

Ik koppel het fietsgedeelte af en leg mijn rechterbeen op de horizontale beensteun, welke tijdens het fietsen achter aan de rolstoel is bevestigd, zodat mijn been tot rust kan komen.

De voordelen van de BerkelBike

In de musea en kerken, welke ik in het binnen- en buitenland heb bezocht, kon het fietsgedeelte zonder problemen gestald worden, zodat ik het museum of de kerk met de rolstoel kon bezoeken.

Dankzij de BerkelBike ben ik erg mobiel, het is sportief/therapeutisch en ik kan veel meer bereiken. Het voordeel aan deze fiets is dat de benen een hogere positie hebben dan bij andere fietsen. De fiets kan bestuurd worden door de armen, benen of beide.

Als de armen al het werk doen, volgen de voetpedalen de trapbeweging en bewegen de benen ook. Dit stimuleert de bloedcirculatie in mijn benen.

Paul de Jagher
Inschrijven nieuwsbrief

    Klaar om fit te worden?
    Bekijk onze producten
    Boek een gratis proefrit
    Selecteer jouw aandoening

    Meer reviews